Panduan Lengkap Membeli Saham

Membeli saham adalah lebih daripada sekadar membeli beberapa kertas, atau nombor pada komputer. Ini adalah tindakan memilih dan membeli bahagian perniagaan. Pelabur boleh mendapat keuntungan daripada pertumbuhan ekonomi dengan melabur dalam pelbagai industri. Untuk membeli saham, anda perlu mempunyai kesabaran dan memahami asasnya.

Sebelum membeli saham, anda harus memahami risiko yang terlibat. Harga saham boleh berubah, bergantung pada pasaran, prestasi syarikat atau keadaan ekonomi global. Pelabur mesti bersedia untuk menanggung kemungkinan kerugian juga dan tidak seharusnya memberi tumpuan hanya kepada keuntungan.

Buka akaun di broker saham untuk memulakan proses membeli saham. Broker saham ialah organisasi yang berfungsi sebagai orang tengah antara pelabur dan peniaga. Jenis broker saham adalah berbeza-beza, dari yang perkhidmatan penuh yang memberikan nasihat pelaburan sehingga mereka yang hanya menawarkan perkhidmatan pembrokeran dalam talian dengan komisen yang rendah. Terpulang kepada pelabur jenis broker yang mereka pilih.

Langkah seterusnya selepas memilih broker ialah menjalankan penyelidikan. Dalam pelaburan saham, penyelidikan adalah penting. Pelabur harus memahami semua aspek penting perniagaan yang mereka minati untuk melabur. Dalam penyelidikan saham, analisis asas dan penilaian teknikal adalah dua daripada teknik yang paling penting. Analisis asas memberi tumpuan kepada kekuatan syarikat, manakala analisis teknikal memberi tumpuan kepada pergerakan harga sahamnya.

Tentukan jumlah saham yang perlu dibeli selepas anda melakukan penyelidikan anda. Ia bergantung pada belanjawan pelaburan anda, dan sejauh mana anda selesa dengan risiko itu. Pelabur yang berhati-hati mungkin memilih untuk menyebarkan wang mereka ke banyak syarikat untuk meminimumkan risiko. Sebaliknya, pelabur yang ingin mengambil pendekatan yang lebih berisiko mungkin memutuskan untuk melabur jumlah yang lebih besar dalam hanya segelintir syarikat.

Berikutan keputusan tentang jumlah dan saham yang anda ingin beli, sudah tiba masanya untuk memesannya melalui broker anda. Pesanan pasaran digunakan untuk membeli saham pada nilai pasaran semasa mereka, manakala pesanan had hanya membeli saham apabila harga mencapai tahap tertentu. Jenis pesanan yang dipilih bergantung pada strategi pelaburan dan matlamat peribadi anda.

Adalah penting untuk menjejaki pelaburan saham anda selepas anda membelinya. Bursa saham adalah dinamik, dan ia sentiasa berubah. Pelabur mesti sentiasa dimaklumkan tentang perubahan pasaran dan berita ekonomi serta syarikat tempat mereka melabur. Maklumat ini akan membolehkan anda membuat keputusan sama ada untuk memegang saham lebih lama atau tidak, menjualnya atau membeli lebih banyak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *